Mydlarnia Cztery Szpaki

Hydrolat z kwiatu lawendy

Wysyłka i płatność
  • Hydrolat z kwiatu lawendy powstaje na skutek destylacji parą wodną kwiatów lawendy wąskolistnej. Składa się on z rozpuszczalnych w wodzie fragmentów roślin oraz olejku eterycznego, który nadaje kosmetykowi subtelnego aromatu.


    Hydrolat powstaje jako skutek uboczny pozyskiwania olejków eterycznych w procesie destylacji. Para wodna o temperaturze 100 stopni Celsjusza przyczynia się do uwolnienia molekuł, które znajdują się w różnych częściach roślin. Dochodzi tu do wytrącenia się 2 części — oleistej, którą tworzą olejki eteryczne oraz wodnej, pod postacią hydrolatu. Znaczącą część hydrolatu stanowi woda, lecz zawiera on także składniki aktywne o właściwościach pielęgnujących. Sprawia to, że działa on znacznie łagodniej niż olejek eteryczny i posiada delikatniejszy aromat. Hydrolat jest konserwowany przy pomocy łagodnego, ekologicznego konserwantu z rzodkwi.


    Hydrolat z kwiatu lawendy jest kosmetykiem niezwykle uniwersalnym. Może on być stosowany do pielęgnacji zarówno twarzy, jak i ciała oraz włosów. Jako że jego pH jest zbliżone do naturalnego pH skóry, znajduje zastosowanie w przypadku różnych rodzajów cery, z naciskiem na tłustą, mieszaną oraz ze skłonnością do zmian trądzikowych. Hydrolat działa nawilżająco, gojąco, łagodząco, kojąco, regenerująco, antyseptycznie, antybakteryjnie oraz przeciwtrądzikowo.


    Hydrolat może być wykorzystywany na kilka różnych sposobów. Przywraca on skórze odpowiednie pH po zastosowaniu kosmetyku myjącego i przygotowuje ją do kolejnych etapów pielęgnacji. Hydrolat może także z powodzeniem zastąpić tonik. Pełnić może on również funkcję składnika maseczek, płukanek oraz odżywek. Hydrolat doskonale sprawdza się jako odświeżająca mgiełka do twarzy i skóry oraz utrwalacz makijażu.


    Kosmetyk wegański - produkt stworzony bez użycia surowców pochodzenia zwierzęcego.


NEWSLLETER