💥 ZAMÓW TERAZ, OTRZYMAJ W ŚRODĘ | 🎁 DARMOWA DOSTAWA OD 180 ZŁ

0

Twój koszyk jest pusty

Składniki wykorzystywane do produkcji mydła

styczeń 19, 2021 2 min czytania

Składniki wykorzystywane do produkcji mydła

Składniki wykorzystywane do produkcji mydła


Mydło to kosmetyk, który znaleźć można w każdym domu. W zależności od rodzaju, służyć może ono do mycia rąk, ciała, a nawet włosów. Jakiego rodzaju składniki są wykorzystywane do produkcji mydła?


Oleje twarde


Do kategorii tej zaliczają się:


  • Olej kokosowy — to jeden z najpopularniejszych składników dostępnych na sklepowych półkach mydeł. Olej kokosowy przyczynia się do utwardzenia kostki i stanowi jej bazę. Posiada on również właściwości pianotwórcze. Do cech charakterystycznych tego oleju zaliczyć można także wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które sprawiają, że jest on odporny na działanie wysokich temperatur i skutecznie chroni przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo, skutecznie oczyszcza on skórę i wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, odkażające i antybakteryjne.
  • Masło Shea — odpowiada za właściwości pielęgnacyjne mydła i jego kremowość. Składa się ono głównie z kwasu oleinowego oraz stearynowego, które wpływają na twardość kostki. Masło Shea jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe odżywiające i nawilżające skórę. W jego składzie znaleźć można również witaminy A i E, które wykazują właściwości odmładzające.
  • Masło kakaowe — tym, co je wyróżnia jest wysokie stężenie polifenoli, czyli składników o silnym działaniu przeciwutleniającym, które przyczyniają się do neutralizacji wolnych rodników. Sprawia to, że mydło zawierające w składzie masło kakaowe skutecznie hamuje procesy starzenia się skóry i bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji skóry z łuszczycą, egzemą czy skłonnością do trądziku.
  • Olej babassu — pod względem składu oraz konsystencji jest on zbliżony nieco do oleju kokosowego. Zawiera kwas oleinowy, laurnowy oraz palmitynowy, przeciwutleniacze, fitosterole oraz witaminę E. Olej babassu bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji skóry przesuszonej, atopowej, alergicznej i skłonnej do podrażnień. Wzmacnia on naturalny płaszcz lipidowy i wykazuje właściwości przeciwzapalne, zmiękczające, wygładzające i natłuszczające.

Oleje miękkie


Są nimi między innymi:


  • Oliwa z oliwek — jest bardzo dobrym stabilizatorem. W jej składzie znajdują się między innymi witaminy A, B, C, E oraz F, które sprawiają, że skóra staje się odżywiona, natłuszczona i miękka. Oliwa z oliwek zawiera także  antyoksydanty, kwas oleinowy, kwas linolowy oraz kwas palmitynowy, które odpowiadają za właściwości ochronne mydła zawierającego ją w swoim składzie.
  • Olej rycynowy — zapewnia od mydłu kremową, intensywną pianę i przyjemny poślizg. Głównym jego składnikiem jest gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego. Poza nim, w składzie oleju rycynowego znaleźć można także glicerydy kwasu linolowego, oleinowego, stearynowego oraz palmitynowego. Posiada on właściwości antybakteryjne, odżywcze oraz przeciwzapalne. Skutecznie łagodzi podrażnienia, reguluje wydzielanie sebum i działa kojąco.

Olejki eteryczne


  • Olejek eteryczny cytrynowy — rozjaśnia przebarwienia, ujednolica koloryt skóry i wspomaga pielęgnację skóry łojotokowej oraz z egzemą i grzybicą. Działa antybakteryjnie, antyseptycznie, przeciwbólowo, tonizująco, normalizująco oraz ściągająco. Olejek cytrynowy ma świeży, cytrusowy zapach i lekko żółtawe zabarwienie.
  • Olejek eteryczny pomarańczowy — zawiera substancje antyseptyczne, antybakteryjne, przeciwzapalne, tonizujące, uspokajające, antycellulitowe i przeciwskurczowe. Bardzo dobrze sprawdza się w sytuacji napięcia nerwowego. Olejek pomarańczowy posiada pobudzający, cytrusowy zapach i pomarańczowy odcień.
  • Olejek eteryczny lawendowy — działa uspokajająco, rozluźniająco oraz antyseptycznie. Skutecznie łagodzi stres, migrenowe bóle głowy oraz stany lękowe. Wykazuje również właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i owadobójcze. Posiada przyjemny, kojący aromat.
  • Olejek eteryczny różany — ujednolica koloryt skóry, rozjaśnia przebarwienia, łagodzi podrażnienia i dodaje skórze blasku. Działa przeciwdepresyjnie i redukuje ból głowy. Jest naturalnym afrodyzjakiem. Posada subtelny, kwiatowo — drzewny aromat.

NEWSLLETER