Masło Shea i jego właściwości

listopad 26, 2020 3 min czytania

Masło Shea i jego właściwości

Masło Shea i jego właściwości


Masło Shea to jeden z najpopularniejszych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce. Jak powstaje? Jakie są jego właściwości? W dzisiejszym wpisie bierzemy masło karite pod lupę.


Masło Shea — co to takiego?


Masło Shea, nazywane również masłem karite lub masłem Galam, jest olejem powstającym procesie przetworzenia orzechów masłosza. Masłosz Parka to drzewo rosnące na sawannach na zachodnie i w centralnej części Afryki. Tym, co je wyróżnia jest to, że pierwsze owoce wydaje ono dopiero po upływie około 30 — 40 lat. Drzewo to żyje około 300 lat i osiąga wysokość do 15 — 25 metrów.


Owoce shea z wyglądu przypominają duże jagody. W ich wnętrzu znajdują się twarde, czerwono — brązowe nasiona charakteryzujące się wysoką zawartością tłuszczów. Zbiory owoców odbywają się między lipcem a grudniem.


Warto wspomnieć tutaj o tym, jaką rolę odgrywa masło Shea w afrykańskiej kulturze. Ze względu na swoją długowieczność, jest ono uznawane za święte. Zbiory poprzedza się tu specjalnym rytuałem o nazwie Begu. Polega on na spożyciu dania z owoców masłosza i złożenia ofiary. Zgodnie z tradycją, zbieraniem owoców z drzew zajmować mogą się wyłącznie kobiety.


Na naszym kontynencie masło Shea jest znane od XVIII wieku. Z Afryki przywiózł je podróżnik — Mungo Park. Na początku XIX wieku zyskało popularność na całym kontynencie, a w XX wieku było powszechnie stosowane w branży kosmetycznej.


Masło Shea — rafinowane czy nierafinowane?


Masło Shea dostępne jest w dwóch wersjach — nierafinowanej oraz rafinowanej. Pierwsze z nich jest wytwarzane ręcznie, przez pojedyncze lub kilkukrotne mechaniczne wyciskanie orzechów w temperaturze poniżej 70 stopni Celsjusza. Proces ten jest mało inwazyjny, co sprawia, że masło nie traci swoich naturalnych składników i właściwości. Tego typu mydło skutecznie pielęgnuje skórę i dobrze sprawdza się w roli konserwantu. Posiada ono naturalny zapach i smak. Do jego wad zalicza się natomiast możliwość wystąpienia reakcji alergicznych. 


Jeżeli chodzi natomiast o masło nierafinowane, produkowane jest ono na 2 różne sposoby. Pierwszy z nich opiera się o wykorzystanie chemicznych rozpuszczalników w temperaturze przekraczającej 90 stopni Celsjusza. Drugi to natomiast odfiltrowanie oleju po uprzednim wyciśnięciu orzechów w specjalnych prasach. Nierafinowane masło Shea jest pozbawione charakterystycznego zapachu i posiada długą datę ważności. Jego wadą jest natomiast utrata związków odżywczych w procesie produkcji.


Masło Shea i jego skład


Masło Shea jest bogate w szereg składników odżywczych. Nasiona drzewa masłowego charakteryzują się bardzo wysoką zawartością tłuszczów, sięgającą niekiedy 50% procent. W jego składzie znaleźć można między innymi kwas stearynowy, palmitynowy, oleinowy oraz linolenowy. Masło Shea jest również bogate w następujące witaminy:


  • A — stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, przyspiesza regenerację naskórka, spłyca zmarszczki, niweluje przebarwienia, wspomaga walkę z trądzikiem, chroni przed szkodliwym wpływem promieni UV.
  • E — jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Neutralizuje wolne rodniki oraz opóźnia procesy starzenia się skóry. Dodatkowo, wspomaga regenerację skóry i utrzymuje prawidłowy poziom jej nawilżenia.
  • F — przyspiesza gojenie się ran, łagodzi zmiany zapalne i trądzikowe, reguluje wydzielanie sebum, chroni skórę przed mrozem i wiatrem, opóźnia procesy starzenia, posiada właściwości regenerujące.

Jak używać masła Shea w codziennej pielęgnacji?


Masło Shea wykorzystywać można na wiele różnych sposobów. Oto najpopularniejsze zastosowania tego specyfiku:


  • odżywka do włosów i suchej, łuszczącej się skóry głowy.
  • balsam do suchych, spierzchniętych ust.
  • odżywka do brwi.
  • krem na rozstępy, między innymi ciążowe.
  • balsam do stóp i popękanych pięt.
  • krem go golenia wrażliwej skóry.
  • balsam po opalaniu łagodzący poparzenia słoneczne.
  • balsam na otarcia i skaleczenia skóry.

Zostaw komentarz

NEWSLLETER